Home » Radovi

Dr. sc. Ante Rako
Ante.Rako@krs.hr
Tel:
+385.21.43.44.86
Fax:
+385.21.31.65.84
Ante Rako

Meta

Radovi

Znanstveni i pregledni radovi indeksirani u bazi Web of Science Core Collection:

  • Matutinović, S., Rako, A., Kalit, S., Havranek, J. (2007): Značaj tradicijskih sireva s posebnim osvrtom na Lećevački sir. Mljekarstvo, 57: 49-65.
  • Valkaj, K., Cerjak, M., Kalit, S., Rako, A., Wendorff, W. L. (2013): Do consumers from Međimurje region recognize their autochthonous Turoš cheese? Mljekarstvo, 63: 211-219.
  • Valkaj, K., Zimmermann, B., Kalit, S., Rako, A., Baranović, G. (2014): Suitability of the infrared spectroscopy and the rheological method for distinguishing traditional cheese from industrial Turoš cheese. Mljekarstvo, 64: 94-101.
  • Rako, A., Tudor Kalit, M., Kalit, S., Soldo B., Ljubenkov I. (2018): Nutritional characteristics of Croatian whey cheese (Bračka skuta) produced in different stages of lactation. LWT – Food Science and Technology, 96: 657-662.
  • Rako, A., Tudor Kalit, M., Rako, Z., Petrović, D., Kalit, S. (2019): Effect of composition and proteolysis on textural characteristics of Croatian cheese ripen in a lamb skin sack (Sir iz mišine). Mljekarstvo, 69 (1): 21-29.
  • Rako, A., Tudor Kalit, M., Kalit, S. (2019): Effect of sheep’s milk composition on strength and syneresis of rennet-Induced milk gel during lactation. Food Technology and Biotechnology, 57 (3): 426-433.
  • Tudor Kalit, M., Lojbl, T., Rako, A., Gün, I., Kalit, S., (2020): Biochemical changes during ripening of cheeses in an animal skin. Mljekarstvo, 70 (4): 225-241.
  • Kalit, S., Tudor Kalit, M., Dolenčić Špehar, I., Salajpal, K., Samaržija, D., Anušić, J., Rako, A. (2021): The influence of milk standardization on chemical composition, fat and protein recovery, yield and sensory properties of croatian PGI Lički Škripavac cheese. Foods, 10 (4), 690.
  • Matutinović, S., Rako, A., Tudor Kalit, M., Kalit, S. (2021). Influence of the ratio of sheep and cow milk on the composition and yield efficiency of Lećevački cheese. Fermentation, 7 (4), 274.
  • Rako, A.,Tudor Kalit, M., Rako, Z., Zamberlin, Š; Kalit, S. (2022): Contribution of salt content to the ripening process of Croatian hard sheep milk cheese (Brač cheese), LWT – Food Science and Technology, 162: 113506.

Znanstveni radovi u zbornicima skupova s međunarodnom recenzijom:

  • Rako, A., Kalit, S., Tudor Kalit, M. (2016): Hranjiva vrijednost i potrošačka prihvatljivost bračke skute. Zbornik radova, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozija agronoma, Agronomski fakultet, Zagreb: 360-363.
  • Rako, A., Tudor Kalit, M., Kalit, S. (2016): Profil masnih kiselina bračke skute. Poster. Zbornik sažetaka 42. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem: str.11.
  • Rako, A., Tudor Kalit, M., Petrović, D., Kalit, S. (2017): Proteolytic and textural changes during ripening of cheese in a sack. Abstract Book, The Food-3 International Conference, Sofia, Bulgaria.
  • Rako, A., Tudor Kalit, M., Levak, M., Kalit, S. (2018): Utjecaj trajanja zagrijavanja sirutke na teksturu i iskoristivost proteina i masti u proizvodnji bračke skute. Zbornik sažetaka 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem, Lovran, Hrvatska.
  • Rako, A., Kalit, S., Tudor Kalit, M. (2019): Utjecaj udjela kalcija u ovčjem mlijeku na tvrdoću i sposobnost sinereze sirnog gruša. Zbornik radova, 54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma, Agronomski fakultet, Zagreb: 475-479.
  • Tudor Kalit, M., Tešinski, D., Jurišić, V., Rako, A., Kalit, S., (2019): Zbrinjavanje sirutke na OPG-u. Zbornik radova, 54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma, Agronomski fakultet, Zagreb: 603-607.
  • Rako, A., Kalit, S., Tudor Kalit, M. (2019): Effect of salt in moisture content on proteolysis and texture development in Brački cheese during ripening. 10th International Conference on Biotechnology and Food Science, April 8-10, 2019, Barcelona, Spain.
  • Kalit, S., Rako, A., Salajpal, K., Tudor Kalit, M. (2020): Utjecaj vremena čuvanja na teksturu i svojstvo škripavosti sira lički škripavac. Zbornik sažetaka, 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma, Agronomski fakultet, Zagreb: 247-248.
  • Levak, S., Kalit, S., Dolenčić Špehar, I., Rako, A., Tudor Kalit, M. (2022): Utjecaj zrenja polutvrdog kozjeg sira u ulju na njegov fizikalno-kemijski sastav. Zbornik sažetaka, 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Osijek: 255-256.
  • Kalit, S., Tudor Kalit, M., Rako, A., (2022): Je li Hrvatska kolijevka sirarstva? Zbornik sažetaka 44. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem: str.35.
  • Tudor Kalit, M., Rudar, A., Dolenčić Špehar, I., Rako, A., Bendelja Ljoljić, D., Kos, I., Kalit, S. (2022): Utjecaj količine dodatka limunske kiseline na sastav, randman i senzorska svojstva skute. Zbornik sažetaka 44. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem: str.39.
  • Levak, S., Rako, A., Dolenčić Špehar, I., Kalit, S., Dabo, A., Tudor Kalit, M. (2022): Proteolitičke i teksturne promjene polutvrdoga kozjeg sira tijekom zrenja u ulju. Poster, Zbornik sažetaka 44. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem: str.12.
  • Rako, A., Tudor Kalit, M., Kalit, S. (2022): Utjecaj udjela mliječne masti na teksturu i senzorska svojstva bračke skute. Poster, Zbornik sažetaka 44. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem: str.13.

Znanstveni radovi u zbornicima skupova s nacionalnom recenzijom:

  • Mioč, B., Ivanković, A., Rako, A., Pavić, V. (2011): Sustavi animalne proizvodnje u mediteranskoj Hrvatskoj.  Zbornik radova sa znanstvenog skupa: Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog sredozemlja na pragu europske unije, Anić I., Tomić F., Matić, S. (ur.). Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti: 271-285.
  • Rako A. (2015): Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke. Zbornik radova sa stručno znanstvenog skupa: Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja: 41-47.